ملائکه
درجات و وظایف:
فرشتگان دارای اقسام و مراتب گوناگونی هستند به طوری که برخی رتبه بالا و برخی پایین تر داشته و دستورات الهی را بهم ابلاغ می کنند.
چهار فرشته به عنوان نزدیکان درگاه الهی و رؤسای فرشتگان و شناخته شده اند یعنی:جبرییل، میکاییل و اسرافیل و عزراییل . و جبرییل از بقیه برتر است. جبرییل و میکاییل و اسرافیل از یک تسبیح خلق شده اند.
در یک نگاه کلی وظیفه ملائکه به عنوان واسطه هایی بین خدا و عالم مشهود، تدبیر و چرخش امور عالم است آن هم فقط به دستور خداوند، لذا روز قیامت که اسبابی در کار نیست آنها نزد خدا بر می گردند و در عرش الهی به صف می ایستند به طور کلی اصناف ملائکه و وظایف آنها را می توان چنین بیان داشت:
1.گروهی حامل عرش هستند که 8 نفرند.(حاقه 17)
2. گروهی مبلغ وحی و پیام الهی هستند.(نحل 2)
3.گروهی مراقب اعمال بشرند.(انفطار 10 تا 13)
4.گروهی گیرندگان روح از بدن هستند.(اعراف 37)
5.گروهی حافظان انسان از خطرات و حوادثند.(انعام 61)
6.گروهی مأمور عذاب و مجازات انسانهای سرکش اند.(هود 77)
7.گروهی مؤمنان را در جنگ یاری می کنند.(احزاب 9)
8.گروهی همراه نزولات آسمانی فرود می آیند.(صحفیه سجادیه دعای سوم)
9.گروهی ابرها را جابجا می کنند.(صحفیه سجادیه دعای سوم)
10.گروهی بر کوهها مستقرند تا از هم نپاشند.(صحفیه سجادیه دعای سوم)
11.گروهی پرسش قبر می کنند.(نکیر و منکر و رومان)
12.گروهی مالک دوزخند.(مدثر 30)(19 فرشته یا 19 گروه از فرشتگان)
13.گروهی کلید دار بهشت هستند.(رضوان رئیس آنهاست)(صحفیه سجادیه دعای سوم)
14.گروهی در هوا، زمین و آب مأمور وظایف خود هستند.(صحفیه سجادیه دعای سوم)
مقام فرشتگان:
در مقام و منزلت آنها همین بس که ایمان به فرشتگان در ردیف ایمان به خدا و نبوت و کتب آسمانی قرار گرفته و بعید نیست که در قیامت بتوانند در زمره شفاعت کنندگان قرار گیرند. آنها بندگان گرامی شده خدا هستند و هرگز مرتکب گناه نمی شوند خداوند در چند جای قرآن[ صافات1_ مرسلات1 تا 6_ نازعات 1 تا 5] به فرشتگان سوگند یاد کرده است.
ارتباط فرشتگان:
شک نیست که واقعیت ملائکه از درک بشر خارج است اما آنها می توانند به شکل بشر در آیند که آشکارترین نمونه های آن عبارت است از: زمانی که فرشتگان عذاب به صورت جوان زیبایی بر مریم آشکار شد. زمانی که فرشتگان عذاب به صورت انسانی به میهمانی لوط و ابراهیم رفتند و یا روزگاری که دو فرشته الهی یعنی هاروت و ماروت به شکل آدمی به تعلیم مردم بابل پرداختند. پیامبران از مصاحبت با فرشتگان برخوردار بودند اما انسانهای معمولی پس از مرگ توانایی دیدن آنها را پیدا می کنند.
علی(ع) می فرماید:وقتی رسول خدا جان داد،ملائکه مرا در غسل آن حضرت یاری می کردند،گروهی بالا می رفتند و گروهی پایین می آمدند و زمزمه نمازشان را می شنیدم.
اما توجه ملائکه به مردم قابل ملاحظه است چرا که آنها برای مومنین طلب استغفار می کنند به این صورت که از خدا می خواهند که برای اهل زمین دینی بفرستد تا مردم دیندار شوند و در سایه احکام نورانی دین، آمرزیده شوند و این همان سعادت بشر است.